Mijn naam is Gianny Braaf en ik ben een Haagse onderneemster. Toen ik jong was wilde ik alleen de dingen doen waarin ik uitblonk en tot op de dag van vandaag is dat niet veranderd. Hoewel ik altijd al ondernemend was, heeft het wel even geduurd voordat ik daadwerkelijk die grote stap durfde te maken. Ik moest namelijk een keuze maken die grote gevolgen zou hebben voor mijn toekomst: het opzeggen van mijn loopbaan als campagne marketeer bij grote commerciële organisaties als T-Mobile en VodafoneZiggo.

Vrienden en collega’s noemen mij bubbly en sparkling, omdat ik elke uitdaging vol met enthousiasme aanga. Ik ben een echte go-getter, want als je dromen je niet bang maken dan droom je waarschijnlijk niet groot genoeg. En mijn droom is uitgekomen.

Met trots kan ik zeggen dat ik met The Social Brand Creators van doorsnee bedrijven sterke merken maak. Als creatieve conceptdenker zet ik alles op alles om merken succesvol in de markt te positioneren en content te creëren die aanspreekt bij de doelgroep. Dit doe ik samen met een collectief creatieve specialisten en hoewel wij net begonnen zijn, gaat The Social Brand Creators als een speer!

Mijn drijfveer

Als brandbuilder vind ik het behalen van de beste resultaten het allerbelangrijkste. Na de lancering van een campagne zie ik met eigen ogen hoe concepten, ideeën en strategieën tot leven komen en successen behalen. De tastbaarheid van mijn harde werk maakt dat ik dankbaar ben voor de campagnes die ik mag leiden. Ik streef altijd naar het beste resultaat en dat is ook wat ik voor mijn klanten wil. Maar het behalen van successen gaat niet vanzelf.

Ik sta elke ochtend op met een positieve mindset (en twee bakjes koffie!). In de vroege uren ben ik vooral een denker en in de avond leiden deze verse ideeën soms tot iets groots. Een productief en voldaan leven leiden zie ik als mijn drijfveer. Ik wil de beste versie van mijzelf zijn en dit ook bij anderen teweeg brengen.

Daarom geef ik trainingen aan ondernemers om hun personal branding, marketing en social media skills naar een hoger niveau te tillen. Met als resultaat meer online zichtbaarheid en een groter klantenbereik. Anderen zien groeien is het mooiste wat er is.

Mijn ondernemende geest heb ik ongetwijfeld van mijn vader geërfd. Bij ons thuis werden wij dan ook altijd gestimuleerd ons 100% in te zetten en niet minder! Met die instelling sta ik op en ik ga ermee naar bed. Ik ben mij ervan bewust dat niet iedereen dit vanuit huis meegekregen heeft. Daarom ben ik ook keynote speaker. Door middel van inspirational talks probeer ik jongeren te motiveren om hun doelen na te jagen net zoals mijn ouders dat bij mij deden.

De Surinaamse cultuur en ik

Als ik om mij heen kijk, zie ik steeds meer ondernemende Surinamers. Zelf kom ik uit een gezin waarin Surinaamse waardes zoals “je kan alles bereiken als je maar hard genoeg werkt” met de paplepel ingegoten zijn. We zijn trots, ondernemend, maar vooral een gezellig volk. Binnen de Surinaamse gemeenschap speelt saamhorigheid namelijk een belangrijke rol. Binnen mijn team probeer ik dit te bereiken door een familiegevoel te creëren. Zo draaien we regelmatig muziek om de sfeer goed te houden. Natuurlijk wordt er ook keihard gewerkt! Deze Surinaamse kernwaarden vind ik heel belangrijk bij het runnen van mijn business.

Gedurende mijn carrière heb ik geleerd mijn Surinaamse achtergrond te zien als een positieve eigenschap. Binnen een groep word ik sneller herkend en minder snel vergeten, simpelweg omdat ik niet op iedereen lijk. In de corporate wereld kom je niet altijd mensen tegen die dezelfde achtergrond hebben als jij. Daar kun je op twee manieren mee omgaan: je kan het negeren of omarmen. Ik koos voor het laatste.

Als moksi (ik heb Chinese, Creoolse en inheemse roots) zie ik mijzelf als een echte Surinaamse. Ik zeg dan ook altijd: Ik draag de Surinaamse cultuur niet uit, maar in mij. Mijn belangstelling in de Surinaamse cultuur is niet zomaar ontstaan. Als jongere ben ik altijd zelf opzoek gegaan naar tradities en waarden die typisch Surinaams zijn. En natuurlijk is er geen betere plek om dit te doen dan in Suriname! Elk jaar vlieg ik naar Suriname om vrienden en familie op te zoeken en samen van de Owru Yari aan de Domineestraat of ’t Vat te genieten.

En hou ik van de Surinaamse keuken. Moksi alesi en bruine bonen, heerlijk! Zoals elke andere Surinamer ben ik er heilig van overtuigd dat mijn oma het allerlekkerste kon koken! Gelukkig zullen velen het met mij eens zijn, want mensen kwamen van heinde en verre voor oma’s fiadoe, bojo en allerlei andere lekkernijen.

 

Welke Surinaamse waarden heb je van je familie meegekregen?

Je familie komt altijd op de eerste plaats. Ik ben dan ook dankbaar voor mijn familieleden die dag en nacht voor mij klaar staan. Zij herinneren mij eraan dat ik nooit moet vergeten waar ik vandaan kom. Waar ik mij ook bevind in mijn leven, ik weet dat ik daar nooit alleen ben gekomen. It takes a village to raise a child.

Mijn Surinaamse trots heb ik dan ook te danken aan mijn oma, een echte bigi sma (oftewel een wijze vrouw). Mijn oma heeft veel gedaan voor de Surinaamse gemeenschap en stond geen seconde stil! Zij bracht mij in aanraking met onze culturele tradities en geschiedenis. Als wij in Suriname waren bezochten we samen plantages en stonden we stil bij het feit dat sommige historische gebeurtenissen niet zo heel lang geleden hebben plaatsgevonden (ook al lijkt dit wel zo).

Wat misschien niet zo voor de hand liggend is, maar zeker de moeite waard is om te benoemen is het samen genieten van eten. In de Surinaamse gemeenschap heeft eten echt een functie. Als ik bijvoorbeeld een akkefietje met mijn oma had, dan was haar manier van sorry zeggen: “Hé Gianny, ik heb pom gemaakt. Kom je eten?” Of tijdens verjaardagen of andere gelegenheden werd er altijd gekookt en gedronken. In Suriname zul je nooit een feestje zonder eten en snacks tegenkomen. Lekker eten en drinken staat voor gezelligheid, saamhorigheid en steun.

De rol van cultuur in de tijd van nu

Mijn definitie van cultuur is iets wat overdraagbaar is, ongeacht de afstand tussen jou en jouw land van herkomst. Mijn opa en oma bijvoorbeeld zijn bijna 50 jaar geleden naar Nederland gekomen en mijn moeder woont al sinds haar tweede hier. Hoewel ik in Nederland geboren ben, voel ik mij sterk verbonden met Suriname. Dit komt doordat mijn familie normen en waarden aan mij hebben doorgegeven die zij weer van hun familie gekregen hebben. Met mijn energieke persoonlijkheid hoop ik de mooie kanten van mijn cultuur met de volgende generatie te kunnen delen!

Als jongere was ik snel beïnvloedbaar en tegenwoordig is dat niet anders. Jongeren willen maar al te graag de volgende Kardashian of Messi zijn, maar kampen ondertussen met veel problemen. In een tijd waarin je continu geprikkeld wordt door allerlei soorten media, kan cultuur je houvast bieden bij het ontwikkelen van je eigen identiteit. Zeker in een multiculturele samenleving zoals in Nederland speelt cultuur een belangrijke rol om bijvoorbeeld jezelf te kunnen zijn. Aan de andere kant zie ik cultuur als iets wat continu verandert. Denk maar aan de manier waarop wij met elkaar communiceren, van elkaar leren of wat dan ook. Dit geldt ook voor onze culturele identiteit. Het is haast onmogelijk om je vast te houden aan tradities die misschien wel 100 jaar geleden zijn ontstaan!

Cultuur is continu in ontwikkeling en soms betekent dit dat je oude gewoontes moet inruilen voor wat nieuws.