Als beginnende ondernemer is het een hele uitdaging om op te vallen in je branche. Zeker als jouw producten of diensten identiek zijn aan die van je concurrentie. Toen ik als freelance copywriter begon, hield ik mij vooral bezig met de vraag: hoe zorg ik ervoor dat klanten voor mij kiezen? Het antwoord op deze vraag was personal branding. En ik ben ervan overtuigd dat deze fancy benaming voor het vermarkten van mensen ook de oplossing voor jou vormt.

Personal branding kun je eigenlijk definiëren als een beeld rondom je naam en carrière creëren en dat beeld strategisch inzetten om meer business te generen. En aangezien elk persoon uniek is, vormt personal branding een kostenbesparende methode om jezelf (en dus ook je onderneming) te onderscheiden van andere bedrijven. Door juist mezelf (en niet mijn dienst) op de voorgrond te plaatsen op bijvoorbeeld Instagram en LinkedIn, heb ik als starter hele leuke opdrachten binnen weten te halen. Dus wie weet wat personal branding voor jou kan betekenen.

De voordelen van personal branding

Het grootste voordeel van personal branding is dat je als beginnende ondernemer hier op verschillende manieren van profiteert. Door een sterk en persoonlijk merk van je bedrijf te maken, zullen mensen openstaan voor wat je te bieden hebt. Niet per se omdat ze jouw producten of diensten zo geweldig vinden, maar puur omdat ze je die ene sale gunnen. Misschien klinkt dit te mooi om waar te zijn, maar laten we eens naar de praktijk kijken. 

Zonder dat we erbij stilstaan zien, horen of lezen we dagelijks over succesvolle ondernemers die personal branding gebruiken om het ene naar het andere product op de markt te lanceren en deze binnen no-time uitverkopen. Neem bijvoorbeeld Steve Jobs die door zijn indrukwekkende speeches en geweldige storytelling Apple succesvol heeft weten te positioneren in de markt. Of Oprah Winfrey die één van de rijkste zakenvrouwen is geworden door simpelweg haar talkshow als kanaal te gebruiken voor het lanceren van andere producten. En laten we niet Trump of de Kardashians/Jenners vergeten die ondanks hun twijfelachtige reputatie succesvol hun naam vermarkten. Kortom, anonimiteit is verleden tijd. Mensen willen het gezicht achter een bedrijf zien.

Voor wie doe je het?

Als personal brand is het belangrijk om te weten welke problemen jouw product of dienst oplost voor je doelgroep. Hierdoor zal je communicatiestijl en content beter aansluiten aan hun leefwereld. Bijvoorbeeld, als copywriter voor vrouwelijke ondernemers ben ik mij ervan bewust dat mijn doelgroep vaak geen tijd (of zin) heeft om lange blogs, social media berichten of webteksten te schrijven. Zij willen gewoon doen waar ze goed in zijn en dat is gewoon lekker ondernemen. Daarom schrijf ik blogs en social media berichten die motiverend en inspirerend zijn.

Als personal brand is het ook belangrijk te weten welke specifieke kenmerken je doelgroep heeft. Zo weet ik dat mijn doelgroep naast het ondernemen in de meeste gevallen ook een huishouden runnen. Dit kan soms stressvol zijn. Daarom schrijf ik soms ook over work-life-balance en mindfulness, zodat zij zichzelf herkennen in mijn content. Wat weet jij eigenlijk over je doelgroep? In welke leeftijdscategorie zitten ze? Hoe ziet hun week eruit? Op welk social media zijn ze actief? Door dit soort vragen te stellen, zul je als personal brand sneller een band creëren met je doelgroep.

Authenticiteit loont

Je concurrentie mag dan misschien wel meer ervaring hebben, maar dat betekent niet automatisch dat zij een voorsprong hebben. Personal branding is namelijk een vorm van marketing waarbij je inspeelt op het onderbuikgevoel van mensen door zo authentiek mogelijk te zijn. Het gaat er dus niet om wie het langst actief is of wie de meeste opdrachten of sales binnenhaalt. Bij personal branding sta jij als persoon centraal. Door je unieke eigenschappen te identificeren en deze vervolgens in te zetten, zul je een blijvende indruk achterlaten bij het publiek. En dat loont op de lange termijn.

Authenticiteit is misschien nog belangrijker dan ooit. Het aantal ondernemers is namelijk fors gestegen. Dit geldt dus ook voor het aantal personal brands. Waar ondernemers vaak de mist ingaan is door een nieuwe persona te creëren die aan bepaalde idealen voldoet. Dit is zonde, omdat je eigenlijk precies aan het doen bent wat anderen al hebben gedaan. Zo probeer ik met mijn social media volgers te delen wat mij zo nu en dan bezighoudt, welke evenementen ik bezoek of welke boeken ik momenteel lees. Vrij simpel toch?

Ga bij jezelf na wat je uniek maakt. Zijn dit je specialistische vaardigheden? Je hobby’s of interesses? Of heb je een opvallend uiterlijk dat niet typerend is voor iemand uit je branche? Misschien heb je een bepaalde afkomst of spreek je met een accent? Bovendien kun je ook ingrijpende gebeurtenissen of succesverhalen uit je verleden gebruiken die je misschien wel uniek maken. Schroom niet om jezelf te gebruiken bij het ontwikkelen van je personal brand, anders is het niet persoonlijk meer.

Ik heb aan de start van mijn ondernemersreis de het e-Book van The Social Brand Creators gebruikt om mijn personal branding te optimaliseren. Ga ook vandaag nog aan de slag met personal branding en download gratis via link deze  het Creators e-book!