Het creëren van content vormt binnen veel organisaties een belangrijk onderdeel van de marketing. Steeds meer bedrijven hebben daarom een redacteur, een marketeer, een communicatie expert en andere content creators in huis. Toch is het lanceren van goedlopende social media kanalen, doeltreffende campagnes of nieuwsbrieven (die gelezen worden) niet zo vanzelfsprekend. Hoe creëer je nou als content creator een contentstrategie die wel aanslaat bij je doelgroep? 

In deze blog leggen we je haarfijn uit hoe je binnen 5 stappen een tijdbesparende contentstrategie creëert voor al je marketingkanalen. En op korte termijn een hoger bereik én meer verbondenheid met je doelgroep realiseert.

 

Stap 1: Breng je doelgroep in kaart

Als organisatie is het van uiterst belang om te weten wie je klanten zijn. Hierdoor kun je je aanbod beter afstemmen aan de behoeftes van je doelgroep. Hetzelfde geldt voor het creëren van content. Aan wat voor soort content heeft je doelgroep behoefte? Zijn ze vooral op zoek naar oplossingen voor specifieke problemen? Is er meer behoefte aan extra informatie over de producten of diensten van je bedrijf? Heeft je doelgroep niet echt een specifiek behoefte, maar zijn ze vooral geïnteresseerd in leuke content om te delen met vrienden en familie? Door hierin onderscheid te maken, bepaal je wat het doel van je contentstrategie moet zijn.

Stap 2: Bepaal de inhoud

Stel je doet de marketing voor een modemerk. Na een doelgroepanalyse ben je erachter gekomen dat je doelgroep steeds vaker op zoek is naar duurzame alternatieven voor hun kleding. Als contentspecialist kun je ervoor kiezen om je contentstrategie te richten op sustainable fashion. Dit thema (of hoofdonderwerp) vormt de cornerstone content voor je contentstrategie. Dit betekent dat je je hele contentstrategie rondom dit onderwerp bouwt. Maar hoe nu verder?

De volgende stap binnen het bedenken van inhoud is content mapping. Content mapping werkt ongeveer hetzelfde als mindmappen. Je hebt een hoofdonderwerp (in dit voorbeeld sustainable fashion) en bedenkt een aantal interessante subonderwerpen. Je kan bijvoorbeeld als organisatie bewustzijn creëren rondom duurzaamheid. Of vooral laten zien hoe je organisatie met dit thema omgaat en de vergelijking trekken met je (niet zo duurzame) concurrentie. Ook het in kaart brengen van je marketingkanalen speelt een belangrijke rol bij content mapping. Ga je voor een overkoepelend contentstrategie voor al je marketingkanalen? Of wil je je vooral richten op social media? Dit wordt allemaal duidelijker wanneer je alle mogelijkheden uitdenkt.

Stap 3: Creëer content (the fun part)

Een veelgebruikte methode om efficiënt content te maken is door eerst een content van groot formaat te maken, zoals blogs, artikelen, video’s, e-books of whitepapers. En deze vervolgens op te delen in kleine stukken content, zoals social media posts, stories of nieuwsbrieven. Dit klinkt vrij simpel en toch zijn er bedrijven die elke dag de moeite nemen om nieuw materiaal te creëren. Door dezelfde bron voor je content te gebruiken, creëer je consistentie in tone of voice, communicatiestijl en kwaliteit. En consistentie leidt tot meer vertrouwen bij je doelgroep. Natuurlijk moet je content wel in lijn zijn met de vastgestelde marketingdoeleinden van je bedrijf. Ligt de focus bijvoorbeeld op meer sales genereren? Let dan vooral op een duidelijke call to action in al je content.

 

Stap 4: Bereik je doelgroep

Zodra je je content hebt, is het nu tijd om het strategisch te plannen. Wees je ervan bewust dat je doelgroep vaak niet weet dat je organisatie actief is op meerdere kanalen. Je kunt je bereik dus vergroten door content van andere kanalen te delen. Ook kun je linken naar je andere marketingkanalen in bijvoorbeeld je nieuwsbrief of website. Werk met een content management programma zoals Later Media voor social media. Of Sitecore Content Hub voor een complete Digital Asset Management (DAM). Door met dit soort systemen te werken, kan het gemaakte content op verschillende marketingkanalen beheerd worden. 

Stap 5: Meten is weten

Nadat je content eindelijk live is, rest nu de vraag: heeft het gewerkt? Afhankelijk van de vooropgestelde doelen, kun je verschillende bronnen raadplegen die antwoord geven op deze prangende vraag. Meten is weten en daarom is het van belang dat je deze stap zo goed mogelijk uitvoert.  Tools zoals google analytics bieden specifieke informatie over o.a. hoe bezoekers op je website terechtkomen. Daarnaast heeft elk social media platform statistieken die bijvoorbeeld trends laten zien. Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken naar de conversiecijfers. Een toename in volgers, clicks of je mailinglijst zou in theorie ook tot meer sales moeten leiden. Kortom, er zijn dus heel wat factoren die bepalen of je contentstrategie succesvol is.

Wil je ondersteuning bij het ontwikkelen van een goede en passende contentstrategie? 

Neem dan contact met ons op!

Klik hier om naar ons contactformulier te gaan.