Grijs gemillimeterd haar en een donkere huidskleur. Een mooi blauw overhemd met opgerolde witte mouwen en een blauwe broek nauw aansluitend met sneakers eronder. Zijn veters zijn stijlvol om de enkels gebonden en zijn naam is Renato Braaf. Zijn dochter Gianny Braaf is net zo eigenzinnig en stijlvol gekleed in een plissérok met sneakers eronder en dat dit zijn dochter is kan niemand ontkennen. De overeenkomsten in hun gezichten zijn groot maar ook de energie en zelfverzekerdheid die zij bezitten zie je al vanaf een afstand als ze aan komen lopen.

Renato & Gianny Braaf

 

Renato Braaf is na een veel bewogen carrière als CEO van Timberland Benelux dit jaar met pensioen gegaan.  Renato heeft merken die wij allen kennen, droegen of graag wilde hebben op de Nederlandse markt gebracht.  Elke donderdagavond vond je mij in de stad tijdens koopavond en vaak op mijn Timberlands. Ik paradeerde heen en weer in dezelfde Haagse winkelstraat om jongens te checken en te windowshoppen.

Sasha Shoes liep ik wel altijd even in. Dat was The hottests shoestore in town!  Renato Braaf heeft daar een hand in gehad besefte ik tijdens ons gesprek. En ook de Eastpack rugtas, die mijn moeder niet kon betalen maar ik zelf wel voor mijn kinderen heb gekocht toen ze naar de middelbare school gingen, is mede door Renato de Nederlandse markt op gegaan en nooit meer verdwenen. Bijna elke ouder die ik spreek wil zijn kind natuurlijk geven wat ze zelf gemist hebben in hun jeugd. Zal dat ook het geval zijn bij vader en dochter Braaf? We starten een openhartig gesprek. Eigenlijk start Renato het gesprek. Een mooie inspirerende spreker waar ik eigenlijk heel veel van wil leren en als ik niet uitkijk vergeet ik al mijn vragen te stellen omdat ik zo aan zijn lippen hang.

Tijdens het diner gaf hij antwoord op mijn eerste vraag: “Hoe was u als kind en merkte u toen al dat u leiderschapskwaliteiten had?”.

“Als kind zijnde hadden wij het heel zwaar. We waren gewoon arm. We hadden geen geld voor pap dus we zijn grootgebracht met suikerwater. Je wordt uiteindelijk wel groot maar niet met vitamine. We woonden in een houten huis en mijn moeder moest hard werken om rond te komen, dus de aandacht die ouders vandaag de dag hebben was er niet in die tijd. Ik liep pas op driejarige leeftijd want het ontbreken van voedingstoffen en aandacht heeft een effect op je ontwikkeling. En één ding heb ik toen geleerd. Dát wilde ik nooit meer. Mijn drijfveer is niet succes hebben, maar onafhankelijk zijn.

Deze drang naar onafhankelijkheid is nooit meer verdwenen en Renato doet dan ook niets wat hij niet wil. Als je je stem verheft luistert hij niet naar je. Als zijn eten er niet smakelijk uitziet en ruikt stopt hij het niet in zijn mond. De keuze voor het restaurant waar wij zaten volgde ook pas nadat hij bij een aantal zaken in de Foodhallen had gekeken hoe de ambiance was en hoe het voedsel er die dag uitzag. “Je eet als eerst met je ogen. Als het er goed uit ziet ga je verder met je neus. Als het lekker ruikt en de sfeer goed is, ga ik pas eten. Een groot bord met een berg rijst en grote stukken kip krijg ik er niet in. Je kunt het vlees ook slicen en in plaats van je maag vullen met rijst kiezen voor minder rijst en meer groeten. Kwaliteit is nodig om de juiste voedingsstoffen tot je te nemen. Dat heeft elk mens nodig om optimaal te kunnen functioneren. Dus vandaag kies ik voor de Catch of the Day, Zeebaars.” Doe mij die ook maar dan!

“Hebben de ervaringen uit je eigen jeugd ervoor gezorgd dat je jouw dochter meer helpt bij het opzetten van haar onderneming?” “Nee, dit is juist wat ik haar niet wil meegeven. Natuurlijk zal ik haar nooit laten vallen als het haar kan beschadigen maar alles wat Gianny doet, heeft ze op eigen kracht bereikt. Ik wil dat het háár idee, háár passie en vanuit haar eigen intrinsieke motivatie gebeurt. Anders is het niet háár ding maar die van mij. En als je werkt aan andermans droom kun je niet dezelfde passie voelen die je nodig hebt om je eigen dromen te verwezenlijken. Je bent dan bezig met het verwezenlijken van de droom van een ander. Dan heb ik liever dat ze voor een werkgever gaat werken waar ze om 17:00 de deur uitloopt en er niet meer over na hoeft te denken. “

Rond ’92 kwam Radio 538 op en waren Amerikaanse brands als Levi’s en Tommie Hilfiger hot. Renato verkocht toen voor Kenneth Cole, een Amerikaans modehuis. Timberlands zijn groot geworden door de hiphop scene en de verkoop ervan was goed voor de sales. Voor twee paar reguliere schoenen hoefde je maar één paar Timberlands te verkopen. “De kassa aanslagen waren heerlijk maar ik heb toen wel met mijzelf de afspraak gemaakt dat ik voor mijn 25e de winkel uit moest anders is het te laat. Nu zijn ze blij met je maar anders moet je blij zijn als je mag blijven. Ik had nu ook door kunnen gaan met mijn bedrijf maar hoeveel meer wil je hebben en ik zou die commitment dan weer voor vijf jaar aangaan. Dat is het niet waard. Het is nu tijd om meer te gaan genieten van het leven en mijn kinderen.”

Zijn dochter Gianny Braaf is dit jaar juist als zelfstandig ondernemer gestart na een aantal marketing avonturen in dienst van onder andere grote commerciële bedrijven als  T-Mobile en KPN. Haar bedrijf ‘The Social Brand Creators’ snap dat het spreken van de juiste taal passend bij de doelgroep organisaties dichter bij hun klant kan brengen.

‘’The Social Brand Creators gelooft in de juiste storytelling. Een sterk merk heeft een uniek verhaal nodig. Daarom helpen wij bedrijven om hun verhaal te delen. Een consistent merkbeleid en de juiste strategie hebben een bewezen effect op de jaarlijkse omzet van je bedrijf. Dit drijft ons om van doorsnee bedrijven sterk gepositioneerde merken te maken’’ vertelt Gianny vol passie.

Ze combineert technologie, klantinzichten en creativiteit om van bedrijven een sterk merk te maken. “Dat doe je door op zoek te gaan naar ‘The Why’ van een bedrijf en met deze kernwaarden te bouwen aan een sterk merk. En als ik iets niet weet kan ik mijn ‘daddyhulplijn’ wel inschakelen hoor.” Wat Gianny drijft? “Een productief en voldaan leven leiden. Ik wil de beste versie van mijzelf zijn en dit ook bij anderen teweegbrengen en daarom ben ik ook Motivational Speaker en geef ik trainingen in het bouwen van een sterk gepositioneerd merk met een onderscheidende merkidentiteit.

Mijn ondernemende geest heb ik denk ik wel van mijn vader geërfd. Bij ons thuis werd ik altijd gestimuleerd om mij 100% in te zetten en niet minder. Dat is wat ik elke dag zag en ik heb hierdoor ook vaak mijn vader moeten missen. Ik snapte wel waarom en kwam niets te kort. Misschien is mijn drijfveer juist hierom anders dan die van mijn vader. Ik ben onafhankelijk opgevoed dus daar hoef ik niet naar te streven. Een voldaan leven leiden waarbij ik ook geniet van de dingen die er voor mij toedoen staan voor mij op de eerste plaats. En dat kan prima in combinatie met mijn ambitie als ondernemer”

Ook Gianny heeft een tijd in de retail gewerkt en zowel vader als dochter zijn van mening dat je een betere leidinggevende of ondernemer wordt als je alle klappen van de zweep kent. Gianny was salesmedewerker op de lijnbaan in Rotterdam en Renato was bij Timberland in het begin verkoper, directeur, congierge en zelfs ‘koffiedame’ in één want er was niemand anders. Je bent alleen en doet werkelijk alles vertelde hij. En al die ervaringen zorgen ervoor dat je andere beslissingen neemt als jij in control bent.” “We hadden in de winkel vaak portfoliowijzigingen waarvan ik me afvroeg hoe ze zulke onmogelijke proposities konden bedenken in die ivoren telecom toren. Ze waren niet uit te voeren. Je kunt de betrokkenheid van medewerkers dus vergroten als je interesse hebt in hun belevingswereld. Daarentegen hebben bedrijven ook gewoon met aandeelhouders te maken die resultaten verwachten. Het is een kwestie van balans vinden tussen het belang van het bedrijf en die van de medewerker.

De vertaling naar de vloer bij impopulaire beslissingen gaat makkelijker als je onderaan begonnen bent. Je brengt de boodschap namelijk anders.” vertelt Gianny.

Wanneer maakte Gianny de switch om te gaan ondernemen vroeg ik me af. “Dat was toen ik een belachelijk goed aanbod kreeg van Bol.com. Toen ik voor T-Mobile werkte was mijn grootste wens Marketeer worden. Ik dacht zo groot als mijn omgeving was op dat moment. Die omgeving voelde vertrouwd en ik had de ‘zekerheid’ van een vaste baan. Ik had op een gegeven moment toch het gevoel dat ik meer kon en toen ik dat aanbod kreeg, verloor ik de angst om het buiten de vertrouwde omgeving niet te kunnen. Eenmaal vertrokken besefte ik me hoe goed mijn leerschool was geweest. Ik stak in het nieuwe bedrijf met kop en schouders boven anderen uit. Dus als je een droom hebt, ga er dan gewoon voor. Ik ben eigenlijk zonder plan begonnen en heb het plan geschreven terwijl ik al begonnen was.”

“En dat is waarom ik in mijn dochter geloof. Ze heeft dat intuïtieve van mij en ik voel de passie van Gianny als ze over haar bedrijf spreekt. Ze heeft een goede drijfveer” vertelt vader Braaf trots.

 

We raakten maar niet uitgesproken maar sloten de avond af met een brasa. Wat was het een gezellige en leerzame avond. Weten jullie trouwens waarom Timberlands geel zijn? Ik wel!