Aan het woord: Jordey
Wat is jouw creatieve drive en hoe uit zich dat?
Mijn eigen fantasie wereld
Toen ik klein was had ik altijd een enorme fantasie over hoe de wereld in elkaar zat. Deze week ietwat af van de realiteit. In mijn fantasie was mijn vader de baas van LEGO en hadden mijn grootouders een directe verbondenheid met de natuur.. Ik wilde zelf altijd al de regisseur zijn van mijn eigen leven, dus probeerde ik dat te visualiseren in tekeningen, knutselwerkjes of LEGO bouwwerken.
Toen ik ontdekte dat mijn opa halverwege de jaren ’90 al zeer behendig was met computers, fascineerde mij dat enorm.
Rond de millenniumwisseling kwam ik regelmatig bij een schoolvriend over de vloer diens broers dikke game computers hadden gebouwd. Hier mochten wij op ‘spelen’. Ik kwam er achter hoe eenvoudig het is om connecties te leggen met mensen van over de hele wereld, maar ook hoe mooi en eenvoudig het destijds al was om (destijds nog persoonlijke) content te maken. Als je verstand had van computers was je een nerd. Laat staan dat veel mensen verstand hadden van het bouwen van websites. Toen ik 8 was maakte ik al mijn eerste websites via geocities.com dat later werd overgenomen door Yahoo! Of wat te denken van newgrounds.com? Does it ring a bell? No? Than you are probably too young to know. Newgrounds was een platform waarop je flash animaties kon uploaden en delen met anderen. Er ontstond een hele hechte online community die een beetje doet denken aan een soort voorloper van hoe wij nu met elkaar omgaan op YouTube. Je kent elkaar (nog) niet, maar je leest en reageert wel onder video’s, je uit kritiek of je looft de content creator.
Het creëren van “iets”, het uploaden en er reacties onder krijgen, dat doet wat met je. Vooral wanneer het positief is krijg ik daar een behoorlijke boost van.
Ik zie dat als een onderdeel van mijn creatieve drive. De reacties die ik krijg, met het doel om andere mensen blij te maken, dat geeft mij een goed gevoel. Uiteraard kan het ook negatief uitpakken en is dat flink balen als men jouw ‘digitale knutselwerk’ afkraakt. Zolang ik kan onderbouwen waarom ik iets heb gemaakt en er zelf tevreden over ben kan ik daar mee dealen.
Waar het begon met het maken van tekeningen, knutselwerkjes en LEGO bouwwerken, evolueerde dat in het maken van websites, animaties en (digitale) illustraties.
Op de middelbare school heb ik voor mijn gevoel een beetje een creatieve dip gehad. Ik was veel meer bezig met sociale contacten opdoen, voetballen, gamen en kattenkwaad uithalen dan dingen creëren. Mijn omgeving stimuleerde het ook niet om creatief te zijn. Mijn vrienden waren ook niet persé heel creatief. Iedereen had zo zijn eigen interesses. Op school was het ook niet veel beter. Mij maak je (nog steeds) niet blij met wiskunde, Frans of Duits. Rond mijn 16e merkte ik steeds meer dat er iets ontbrak, maar ik wist niet wat het was. Ik deed veel met muziek, maakte mijn eigen remixes van destijds moderne nummers met house/disco classics uit de jaren ‘80 die mijn vader altijd luisterde. Dat was een van de weinige creatieve uitingen waar ik wèl mee bezig was.
Na de middelbare school ben ik naar het Grafisch Lyceum gegaan in Rotterdam.
Ik wist dat ik iets creatiefs moest en wilde doen en ik ging ik er vanuit dat ik het daar wél zou vinden. En hoe. Ik was omringd door allemaal creatievelingen! Er waren destijds zoveel subculturen te zien. Hipsters waren nog niet echt een ding, maar wel gothics, punkers, skaters, hardcore fanatiekelingen en breakdancers. Wanneer heb jij voor het laatst een gothic gezien?
Ik had geen idee waar ik bij hoorde, maar vond het allemaal wel best. Ik kon mij in ieder geval nu bezighouden met tekenen, illustreren, websites bouwen, animeren, prototypen, foto’s en video’s maken en nog veel meer. De hele creatieve omgeving en de mensen om mij heen stimuleerde mij enorm om “mooie” dingen te maken. Als je iets had gemaakt dat boven de rest uitstak, dan kreeg je heel veel lovende reacties. Aan het eind van de opleiding viel dat “mooi” maken door de mand als je jouw creatieve uiting niet goed kon onderbouwen, anders dan dat het er mooi uitziet. Dat heeft ertoe geleid dat ik communicatie en multimedia design ben gaan studeren op de Hogeschool van Rotterdam.
Dan komen we wat meer in het ‘nu’ terecht.
Voor een agency als The Social Brand Creators werk ik voor opdrachtgevers met een (digitaal) probleem. Er is bijvoorbeeld te weinig conversie vanuit een product op een website of er mist interactie op social media posts. Als ontwerper heb jij samen met andere specialisten de taak om daar een oplossing voor te bedenken en die dan op een juiste manier vorm te geven. Daarbij is het ‘mooi’ maken van een social media post, om maar een voorbeeld te geven, een secundair iets. Het ontwikkelen van iets dat goed werkt, daar haal ik tegenwoordig mijn creatieve drive uit. Door de jaren heen heb ik zoveel verschillende skills ontwikkeld met betrekking tot design dat ik nu vol zelfvertrouwen kan zeggen dat ik weet hoe ik iets spectaculairs kan creëren. Voor mij ligt de uitdaging nu in hoe ik mijn ontwerpen kan koppelen aan de ultieme customer experience. Een mooie buitenkant is alleen maar gaaf als de klant ook echt zijn boodschap kan overbrengen aan de bezoeker. Dit weegt voor mij zwaarder dan het opleveren van alleen een mooi plaatje.
Waar ligt jouw creatieve drive?
Jordey