Aan het woord: Alysa

Afgestudeerd en plotseling ondernemer: hoe mijn self-fulfilling prophecy uitkwam.
While I fiercely admire Gianny and media entrepreneurs like her, entrepreneurship is not something that I see myself pursuing for the time being; but who knows, maybe I will find myself being one, one day.”

Zo sloot ik mijn rapport over het interview met Gianny voor een schoolopdracht af. Zonder dat ik er destijds echt bewust van was, had ik een self-fulfilling prophecy uitgesproken die nog geen 6 maanden later uitkwam.

Als jongste en nieuwste team member van The Social Brand Creators deel ik in dit blog graag hoe ik na het afstuderen als ondernemer ben gestart bij The SBC en hoe ik ondernemen binnen een collectief tot nu toe heb ervaren.

Even terugspoelen: hoe leerde ik The SBC kennen?
Die quote is dus afkomstig van een opdracht die ik tijdens mijn studie voor het vak Media Entrepreneurship moest doen. De opgave was simpel: interview een ondernemer binnen de creatieve industrie. In mijn hoofd begon ik een lijst van familie, vrienden, en kennissen af te gaan die mogelijk aan de beschrijving voldeden en die ik zou kunnen interviewen. Toen die mentale checklist niks opleverde, besloot ik me te wijden aan een digitaal en uitgebreide vorm van mijn netwerk: LinkedIn

Daarna duurde het niet lang meer voordat alles op z’n plek viel. Het zit namelijk zo, Gianny was enkele maanden geleden al op mijn radar verschenen toen we een connectie hadden gevormd op LinkedIn. Ik weet niet meer wie van ons het connectieverzoek heeft verzonden, maar wel herinnerde ik me de indruk die ze bij mij had achtergelaten: een boss lady who is ‘doing the damn thing!’ En ook kon ik niet anders dan opmerken dat ze iemand is die op mij lijkt. Dus toen ik haar weer op mijn LinkedIn feed voorbij zag komen had ik een Bingo-moment en dacht vol overtuiging: “haar ga ik interviewen!”

Ik maakte contact en we planden een Zoom meeting in (De eerste corona golf was volop aan de gang). Gianny vertelde me over haar bedrijf The Social Brand Creators wiens missie het is om merken te helpen zich beter te positioneren door een sterke strategie en merkidentiteit te ontwikkelen en door gebruik te maken van de juiste marketing en communicatie tools. Ook vertelde ze over het ondernemerschap en haar motivatie om iets voor zichzelf te beginnen. Een gesprek dat hoogstens drie kwartier zou duren, veranderde in een gesprek van twee uur waarin we ook spraken over onze persoonlijke doelen en onze gedeelde Surinaamse afkomst. En aan het einde van dat gesprek gaf ze mij een uitnodiging om een dagje mee te draaien bij The SBC.


Van afgestudeerde naar ondernemer
Zo maakte ik dus kennis met het ondernemerschap vanuit het perspectief van Gianny. Zoals ik al in de laatste zin van mijn rapport zei, was ik erg onder de indruk en vol bewondering van Gianny en haar ondernemersverhaal. Maar toch zag ik mezelf nog niet zo snel de ondernemerswereld induiken. 

Gedurende mijn studie aan de universiteit, had ik altijd gedacht dat ik na mijn afstuderen een startersfunctie zou begaan bij een middelgroot bedrijf in de marketing en communicatiebranche. En ik denk dat veel afstuderende studenten zo denken. Het is geen geheim dat universitaire studenten soms een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren en daardoor niet meteen weten hoe ze hun opgebouwde kennis kunnen vertalen als zelfstandige op de arbeidsmarkt.

Maar toen ik na mijn afstuderen op zoek ging naar een eerste baan besloot ik toch in te gaan op Gianny haar uitnodiging om een dagje mee te draaien. Nog voor dat dagje van start ging bood Gianny mij al een traineeship traject aan. Als mentor bij The SBC  zou ze me meer leren over het ondernemerschap. Zo kon ik daarna zelf ook aan de slag als ondernemer, mocht ik dat willen.

Het was nog lang niet mijn plan om iets voor mezelf te beginnen en mijzelf als ondernemer te bestempelen. Maar ik zag dit als een unieke kans om mijn passie en interesses op het gebied van communicatie research en mediastrategie op eigen kracht gelijk al uit te voeren. En door het vertrouwen dat Gianny in mij had en de ruimte die zij mij gaf om zelf te ontdekken waar mijn sterkste punten liggen, kwam die voorspelling dus uit: Ik schreef mezelf in als ZZP’er bij de Kamer van Koophandel en begon als freelance trainee social media & project management bij The SBC. En inmiddels houd ik me als trainee bezig met allerlei zaken verschillende werkzaamheden: van media onderzoek en communicatie strategie tot organisatorische werkzaamheden voor verschillende klanten.

 

Wat ik tot nu toe over het ondernemen geleerd heb
En plotseling was ik dus ondernemer, al was het in het begin alleen nog maar qua titel. Het gaf me een ingang en toebehoren aan een groep mensen waarvan ik heb kunnen observeren hoe zij hun ondernemerschap uitoefenen. En daaruit leerde ik weer wat voor kansen er voor mij bestaan als ondernemer.

In een collectief bestaande uit zelfstandige ondernemers die hun diensten aanbieden, varieert de gemiddelde werkdag bij The SBC enorm omdat iedereen op zijn eigen tijd werkt en verantwoordelijkheid neemt voor haar eigen taken. Dit betekent dat er niet zoiets bestaat als vaste “werkuren”, behalve dan de wekelijks Monday Morning call met het hele team waaraan we allemaal deelnemen.

Deze weekly meetings zijn erg waardevol voor mij, deels omdat het in tijden van Corona natuurlijk prettig is om wat interactie te hebben met je collega’s, al is het maar via een scherm; maar ook omdat het fungeert als een inspiratiebron om te zien en horen hoe anderen aan hun onderneming werken. En als je deel uitmaakt van een groep gepassioneerde mensen die expert zijn in hun vak, kan het niet anders dan dat je diezelfde motivatie met je mee gaat dragen. 

Zo heb ik geleerd dat hoewel je als ondernemer zelfstandig bent, het zo belangrijk is om jezelf te omringen met en te leren van andere ondernemers. Omdat The SBC een collectief is heerst er een vorm van community. Een waarin iedereen bezig is om voor zichzelf, maar ook voor elkaar, zijn of haar diensten te verbeteren om zo nieuwe klanten binnen te halen en te kunnen werken aan de projecten die wij het meest liefhebben. Het fijne is dat iedereen elkaar steunt en alles gunt, en dat maakt werken in een collectief zo krachtgevend.

In de korte tijd dat ik ondernemer ben, ben ik zelfverzekerder geworden en heb ik meer vertrouwen in mijn vaardigheden. Het zorgde ervoor dat ik ook op zoek ben gegaan naar mogelijkheden buiten The SBC en waar ik die kan uitvoeren, wat ik anders misschien nog niet zo snel gedurfd had.

Tenslotte heb ik geleerd dat je niet perse een geboren ondernemer hoeft te zijn. Dat je het ondernemerschap in jezelf naar boven kan halen en daarin kan groeien.  

Dat de titel ‘ondernemer’ er een is die je jezelf toeschrijft, en er uiteindelijk naar gaat leven.

En met die boodschap hoop ik niet alleen net afgestudeerden te motiveren om te ondernemen of het freelancen een kans te geven, maar ook een ieder die twijfelt of het wel voor hen is. 

 

Alysa Karels